… czyli dwa dni z kawałkiem intensywnej pracy, dyskusji i JEDZENIA 🙂
6-8 grudnia po raz drugi spotkaliśmy się na seminarium Wszechświat, Życie, Wszystko aby podyskutować o ewolucji, przystosowaniach, przyjemności, moralności i wzajemnych ich związkach; słowem – o wszystkim, o czym nie zdążyliśmy porozmawiać na warsztatach Jeden świat, wiele umysłów.
Tym razem rozważania naukowe uzupełniliśmy wspaniałym wegańsko-wegetariańskim jedzeniem, przygotowanym przez uczestników. O ile nad zawartością wykładów i dyskusji nie ma się co rozwodzić, bo zapamiętana raczej została 😉 to jedzenie pozostaje rzeczą ulotną i dlatego postanowiliśmy zgromadzić wszystkie przepisy tego weekendu w jednym miejscu, czyli tutaj. A więc, ladies & gentlemen, przepisy:
MARCHEWKOWIEC by Ewela&Piotrek&Monika
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- 3 szklanki tartej marchwi (3-4 duże)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany
Cukier ucierać z olejem. Dodawać po 1 jajku. Potem dodać resztę i wymieszać – marchewkę dodać na końcu. Można dodać orzechy itp. Piec w temp. ok. 200C 30-40 minut.
PASTA Z SOCZEWICY by Ewa
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka wody
- cebula
- olej
- łyżeczka octu balsamicznego
- majeranek
- sól, pieprz
Soczewicę ugotować w szklance wody (w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody w trakcie gotowania), dodać podsmażoną cebulę (razem z olejem, na którym się smażyła) i przyprawy, zmiksować.
MUFFINY CZEKOLADOWE by Ewa
- 150 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
- 1 szklanka (190 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 170 ml mleka
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową, cukrem, cukrem wanilinowym. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem. Delikatnie połączyć wszystkie składniki (do suchych wlewamy mokre) dodajemy roztopione masło i posiekaną czekoladę. Piec około 25 minut w 190 stopniach C.
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ by Piotr
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 4 cebule
- 1/2kg pieczarek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
- 1 szklanka zmielonych płatków pszennych
- otręby do panierowania
Cebule posiekać, zeszklić. Pieczarki posiekać i podsmażyć. Natkę posiekać. Płatki pszenne zemleć, ugotowaną kaszę i resztę składników wymieszać, formować kotlety, panierować w otrębach i smażyć.
wersja 2:
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 400-500g szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej
- 1 szklanka zmielonych płatków pszennych
- sezam i bułka tarta do panierowania
Szpinak zblanszować, pomidory pokroić, reszta jak wyżej.
PASZTET Z SELERA by Arletta
- 1 średni seler
- 2 większe marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kostki margaryny
- bułka tarta
Poszatkować wszystko i gotować/dusić. Po ostudzeniu dodać 2 jaja i bułkę tartą, piec w wysmarowanej foremce ~40 minut w temp. ok. 180C
PASTA Z MARCHEWKI I DROŻDŻY
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- pieprz, sól, bazylia
- trochę wody
Cebulę, seler i marchewkę trzemy, dusimy na wodzie ok. 15 minut. Dodajemy resztę, dusimy kolejne 2-3 minuty i miksujemy do gładkości.
SMALEC by Dagmara
- 1 cebula
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki granulatu sojowego
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- 2 Planty
Cebulę smażymy, dodajemy resztę po kolei. Jak się ładnie zrumieni, dodajemy 2 Planty, rozpuszczamy i do słoja.
CIASTO DAKTYLOWE by Dagmara
- 40 szt. daktyli namoczonych w wodzie
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
Daktyle wraz z wodą i całą resztę zmiksować, do foremki i do lodówki na 12 godzin. Banany i masło zmiksować i dać na wierzch.
SZASZŁYKI by Agata
- papryki różne
- pieczarki
- cukinia
- tofu pieczone
marynata:
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- czosnek
- czubrzyca
- bazylia
- szczypta chili
Chyba nie trzeba pisać, co się z z tym robi?
SAŁATKA Z KOMOSY RYŹOWEJ (QUINOA) by Ania
- szklanka komosy
- 2 główki czosnku
- 6-8 łyżek łuskanego słonecznika
- kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
- szklanka zielonego grochu
- sól, oliwa
- 2 łyżki soku z cytryny
- rozmaryn
Komosę zlać gorącą wodę na sitku, następnie gotować w dwóch szklankach wody z odrobiną soli przez ok. 25 minut. Powinna wchłonąć całą wodę. Słonecznik uprażyć przez kilka minut na patelni. Główki czosnku obrać, skropić oliwą, posypać solą i wrzucić do rozgrzanego piekarnika na 30-40min, po ostudzeniu pokroić w paski. Pomidory pokroić w paseczki. Groszek najlepiej jeśli damy świeży, jak nie mamy to może być mrożony, gotujemy go wtedy do miękkości.
Na koniec mieszamy wszystko, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i pokrojoną drobno gałązkę świeżego rozmarynu. W razie potrzeby dodajemy trochę oliwy z pomidorów.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA by Ania
- 2 kg ziemniaków
- duża cebula
- 6-8 jajek
- sos: majonez, śmietana, musztarda, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po otudzeniu obieramy, kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez kratkę do krojenia. Gotujemy jajka i także kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Osobno robimy sos – ¾ kubka majonezu, 2-3 łyżki śmietany bądź jogurtu naturalnego, pół łyżki musztardy, szczypta cukru, sól, pieprz. Na koniec wszystko mieszamy.
BIGOS by Dorota
- kapusta słodka
- kapusta własna kiszona z dużą ilością kminku i suszonymi śliwkami
- suszone grzyby
- wino czerwone wytrawne
Gotować codziennie przez 7 dni a nocą wystawiać na mróz.
KOTLECIKI ORZECHOWE by Basia
- 1/2kg ugotowanych ziemniaków
- orzechy w ilości zbliżonej do ziemniaków – częściowo zmielone i częściowo w kawałkach. Dowolne – laskowe, włoskie, migdały itp.
- pęczek koperku
- pieprz, sól, papryka słodka i ostra
- 1 jajo
- bułka tarta do zagęszczenia
- cebula
Ziemniaki ubić na gładką masę, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wymieszać z całą resztą, panierować i smażyć.
PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
Cebule i marchewki udusić z zielem ang. i liściem laurowym. Kaszę ugotować. Zmiksować wszystko z przecierem przyprawiając do smaku.
PASTA ZE SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI
- 400g słonecznika
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- bazylia
Słonecznik namoczyć na 12 godzin i zmiksować z resztą.
PASTA Z NERKOWCA by Aga&Dorota&Kamila
- 2 szklanki nerkowca
- łyżeczka cynamonu
Zmiksować i jest (można dodać 2 łyżki soku z agawy).
GULASZ Z CIECIORKI by Aga&Dorota&Kamila
- ciecierzyca
- cebula
- cukinia
- marchewka
- czosnek
- przecier pomidorowy
- przyprawy
Ciecierzycę moczyć 24 godziny z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie), potem gotować do miękkości (ok. 40 minut) z 1/2 łyżeczki sody (też niekoniecznie, ja nie daję sody do cieciorki – przyp. tłum.). Całą resztę udusić i połączyć z ugotowaną cieciorką.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM by Ada
- 150g margaryny/masła
- 1-2 szklanki mleka/wody
- 100ml cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1100-1300ml mąki
- cynamon, kardamon
- 50g drożdży
- masa makowa
Rozpuścić margarynę, wymieszać z mlekiem, do ciepłej (37C) mieszaniny dodać drożdże. Dosypać cukier, sól i całą resztą. Wyrobić porządnie ciasto (ma się nie kleić do rąk i miski) i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1 godziny) w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na pół, połówki rozwałkować na prostokąty, posmarować masą makową i zwinąć w rulony. Rulony pokroić na 5cm kawałki, zgnieść je pośrodku, ułożyć na posmarowanej blasze i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temp. 200-220C.