Tarta malinowa

Malin w ogrodzie zatrzęsienie i trzeba je jakoś spożytkować. A zatem odrobina szaleństwa w leniwe, słoneczne, wrześniowe popołudnie:

WEGAŃSKA TARTA MALINOWA

Ciasto i maliny

  • 500 g mąki pszennej
  • niecała szklanka cukru (białego, brązowego, miód też się nada)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z powyższego zagniatamy ciasto i do lodówki na pół godziny. Maliny mieszamy z kilkoma łyżkami cukru i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Ciastem wykładamy posmarowaną blachę (na grubość 4-5mm, może trochę więcej – jak wyjdzie), wysypujemy maliny i całość do piekarnika – 200C przez ok. pół godziny.

Gotowa tarta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *