Czarna herbata z wierzb贸wki

Koporsky tea, koporski czaj, Iwan czaj, Russian tea – czyli rosyjska herbata z fermentowanych li艣ci wierzb贸wki kiprzycy. 馃檪

Substancje w niej zawarte to m.in. karotenoidy, wit. C, B, 偶elazo, mied藕 , mangan, taniny, flawonoidy, fitoncydy,聽nienasycone kwasy t艂uszczowe.聽Internet m贸wi o ca艂ej masie聽prozdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci rosyjskiej herbaty: likwiduje b贸l g艂owy, zmniejsza ci艣nienie krwi, uspokaja, oczyszcza krew z toksyn,聽zapobiega przerostowi gruczo艂u krokowego, 艂ysieniu androgennemu, nadmiernej keratynizacji nask贸rka, wzmacnia w艂osy, poprawia wydolno艣膰 uk艂adu odporno艣ciowego, pomaga likwidowa膰 skutki przejedzenia i nadu偶ywania alkoholu, dzia艂a przeciwzapalnie鈥β

Jest ca艂kiem smaczna poza tym, moim zdaniem lepsza ni偶 klasyczna czarna herbata. 馃檪

Ze wzgl臋du na smak i w艂a艣ciwo艣ci lecznicze znana i ceniona w Europie du偶o d艂u偶ej聽ni偶 herbaty chi艅skie i indyjskie. Na pocz膮tku XX聽wieku ca艂kowicie wyeliminowana przez konkurencj臋 z powodu rozpowszechniania fa艂szywych informacji o szkodliwo艣ci rzekomego dosypywania聽bia艂ej glinki przez rosyjskich producent贸w. W wyniku kampanii i zmian politycznych w owym czasie聽rynek herbaciany zosta艂 przej臋ty przez azjatyckich plantator贸w.

Wierzb贸wk臋 na herbat臋 poddaje si臋 pot. fermentacji (a tak naprawd臋 – oksydacji, nast臋puje 艂膮czenie si臋 zwi膮zk贸w z tlenem i li艣cie br膮zowiej膮), Dopiero gotowa i ususzona podczas przechowywania mo偶e dodatkowo ulec wolnej fermentacji – najlepsza jest podobno po miesi膮cu.

Proces wygl膮da nast臋puj膮co:

Po zebraniu li艣cie pozostawia si臋 na kilka godzin 偶eby zwi臋d艂y, roluje si臋/zgniata/lub kroi by wszystkie pu艣ci艂y sok.

U艂o偶one grub膮 warstw膮 w s艂oikach lub miskach pozostawia w ciep艂ym miejscu do 2 dni, przykryte wilgotn膮 szmatk膮. (Sprawdzi si臋 lekko podgrzany piekarnik, jogurtownica, szklarnia鈥)

Moment w kt贸rym najlepiej jest zatrzyma膰 proces nast臋puje, gdy wszystkie li艣cie zmieni艂y kolor i czu膰 owocowo-herbaciany zapach. Trzymane za kr贸tko b臋d膮 po zaparzeniu bardziej cierpkie i kwa艣ne, a za d艂ugo – intensywne i gorzkie, mog膮 te偶 zacz膮膰 gni膰.By sprawdzi膰聽kt贸ra wersja jest najlepsza – r贸偶ny czas przetrzymywania w s艂oikach.

Proces zatrzymuje temperatura 65C i wy偶sza, nie mo偶na wi臋c ich przegrza膰 gdy nie s膮 gotowe – a gdy s膮, wyci膮gamy, kroimy, rozk艂adamy na blachach i suszymy.

Zaparza si臋 jak normaln膮 herbat臋.

Kwitnie czerwiec-lipiec, pora wi臋c na zapasy na zim臋. 馃槈

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *