Wszechświat, Życie, Wszystko

… czyli dwa dni z kawałkiem intensywnej pracy, dyskusji i JEDZENIA 🙂

6-8 grudnia po raz drugi spotkaliśmy się na seminarium Wszechświat, Życie, Wszystko aby podyskutować o ewolucji, przystosowaniach, przyjemności, moralności i wzajemnych ich związkach; słowem – o wszystkim, o czym nie zdążyliśmy porozmawiać na warsztatach Jeden świat, wiele umysłów.

Tym razem rozważania naukowe uzupełniliśmy wspaniałym wegańsko-wegetariańskim jedzeniem, przygotowanym przez uczestników. O ile nad zawartością wykładów i dyskusji nie ma się co rozwodzić, bo zapamiętana raczej została 😉 to jedzenie pozostaje rzeczą ulotną i dlatego postanowiliśmy zgromadzić wszystkie przepisy tego weekendu w jednym miejscu, czyli tutaj. A więc, ladies & gentlemen, przepisy:

MARCHEWKOWIEC by Ewela&Piotrek&Monika

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 3 szklanki tartej marchwi (3-4 duże)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany

Cukier ucierać z olejem. Dodawać po 1 jajku. Potem dodać resztę i wymieszać – marchewkę dodać na końcu. Można dodać orzechy itp. Piec w temp. ok. 200C 30-40 minut.

PASTA Z SOCZEWICY by Ewa

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka wody
  • cebula
  • olej
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • majeranek
  • sól, pieprz

Soczewicę ugotować w szklance wody (w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody w trakcie gotowania), dodać podsmażoną cebulę (razem z olejem, na którym się smażyła) i przyprawy, zmiksować.

MUFFINY CZEKOLADOWE by Ewa

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka

Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową, cukrem, cukrem wanilinowym. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem. Delikatnie połączyć wszystkie składniki (do suchych wlewamy mokre) dodajemy roztopione masło i posiekaną czekoladę. Piec około 25 minut w 190 stopniach C.

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ by Piotr

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 cebule
  • 1/2kg pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 szklanka zmielonych płatków pszennych
  • otręby do panierowania

Cebule posiekać, zeszklić. Pieczarki posiekać i podsmażyć. Natkę posiekać. Płatki pszenne zemleć, ugotowaną kaszę i resztę składników wymieszać, formować kotlety, panierować w otrębach i smażyć.

wersja 2:

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 400-500g szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1 szklanka zmielonych płatków pszennych
  • sezam i bułka tarta do panierowania

Szpinak zblanszować, pomidory pokroić, reszta jak wyżej.

PASZTET Z SELERA by Arletta

  • 1 średni seler
  • 2 większe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki margaryny
  • bułka tarta

Poszatkować wszystko i gotować/dusić. Po ostudzeniu dodać 2 jaja i bułkę tartą, piec w wysmarowanej foremce ~40 minut w temp. ok. 180C

PASTA Z MARCHEWKI I DROŻDŻY

  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • pieprz, sól, bazylia
  • trochę wody

Cebulę, seler i marchewkę trzemy, dusimy na wodzie ok. 15 minut. Dodajemy resztę, dusimy kolejne 2-3 minuty  i miksujemy do gładkości.

SMALEC by Dagmara

  • 1 cebula
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki granulatu sojowego
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • 2 Planty

Cebulę smażymy, dodajemy resztę po kolei. Jak się ładnie zrumieni, dodajemy 2 Planty, rozpuszczamy i do słoja.

CIASTO DAKTYLOWE by Dagmara

  • 40 szt. daktyli namoczonych w wodzie
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 2 banany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Daktyle wraz z wodą i całą resztę zmiksować, do foremki i do lodówki na 12 godzin. Banany i masło zmiksować i dać na wierzch.

SZASZŁYKI by Agata

  • papryki różne
  • pieczarki
  • cukinia
  • tofu pieczone

marynata:

  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • czosnek
  • czubrzyca
  • bazylia
  • szczypta chili

Chyba nie trzeba pisać, co się z z tym robi?

SAŁATKA Z KOMOSY RYŹOWEJ (QUINOA) by Ania

  • szklanka komosy
  • 2 główki czosnku
  • 6-8 łyżek łuskanego słonecznika
  • kilka suszonych pomidorów (w oliwie)
  • szklanka zielonego grochu
  • sól, oliwa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • rozmaryn

Komosę zlać gorącą wodę na sitku, następnie gotować w dwóch szklankach wody z odrobiną soli przez ok. 25 minut. Powinna wchłonąć całą wodę. Słonecznik uprażyć przez kilka minut na patelni. Główki czosnku obrać, skropić oliwą, posypać solą i wrzucić do rozgrzanego piekarnika na 30-40min, po ostudzeniu pokroić w paski. Pomidory pokroić w paseczki. Groszek najlepiej jeśli damy świeży, jak nie mamy to może być mrożony, gotujemy go wtedy do miękkości.

Na koniec mieszamy wszystko,  dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i pokrojoną drobno gałązkę świeżego rozmarynu. W razie potrzeby dodajemy trochę oliwy z pomidorów.

SAŁATKA ZIEMNIACZANA by Ania

  • 2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 6-8 jajek
  • sos: majonez, śmietana, musztarda, sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Po otudzeniu obieramy, kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez kratkę do krojenia. Gotujemy jajka i także kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Osobno robimy sos – ¾ kubka majonezu, 2-3 łyżki śmietany bądź jogurtu naturalnego, pół łyżki musztardy, szczypta cukru, sól, pieprz. Na koniec wszystko mieszamy.

BIGOS by Dorota

  • kapusta słodka
  • kapusta własna kiszona z dużą ilością kminku i suszonymi śliwkami
  • suszone grzyby
  • wino czerwone wytrawne

Gotować codziennie przez 7 dni a nocą wystawiać na mróz.

KOTLECIKI ORZECHOWE by Basia

  • 1/2kg ugotowanych ziemniaków
  • orzechy w ilości zbliżonej do ziemniaków – częściowo zmielone i częściowo w kawałkach. Dowolne – laskowe, włoskie, migdały itp.
  • pęczek koperku
  • pieprz, sól, papryka słodka i ostra
  • 1 jajo
  • bułka tarta do zagęszczenia
  • cebula

Ziemniaki ubić na gładką masę, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wymieszać z całą resztą, panierować i smażyć.

PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Cebule i marchewki udusić z zielem ang. i liściem laurowym. Kaszę ugotować. Zmiksować wszystko z przecierem przyprawiając do smaku.

PASTA ZE SŁONECZNIKA Z POMIDORAMI

  • 400g słonecznika
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • bazylia

Słonecznik namoczyć na 12 godzin i zmiksować z resztą.

PASTA Z NERKOWCA by Aga&Dorota&Kamila

  • 2 szklanki nerkowca
  • łyżeczka cynamonu

Zmiksować i jest (można dodać 2 łyżki soku z agawy).

GULASZ Z CIECIORKI by Aga&Dorota&Kamila

  • ciecierzyca
  • cebula
  • cukinia
  • marchewka
  • czosnek
  • przecier pomidorowy
  • przyprawy

Ciecierzycę moczyć 24 godziny z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie), potem gotować do miękkości (ok. 40 minut) z 1/2 łyżeczki sody (też niekoniecznie, ja nie daję sody do cieciorki – przyp. tłum.). Całą resztę udusić i połączyć z ugotowaną cieciorką.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM by Ada

  • 150g margaryny/masła
  • 1-2 szklanki mleka/wody
  • 100ml cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1100-1300ml mąki
  • cynamon, kardamon
  • 50g drożdży
  • masa makowa

Rozpuścić margarynę, wymieszać z mlekiem, do ciepłej (37C) mieszaniny dodać drożdże. Dosypać cukier, sól i całą resztą. Wyrobić porządnie ciasto (ma się nie kleić do rąk i miski) i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 1 godziny) w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na pół, połówki rozwałkować na prostokąty, posmarować masą makową i zwinąć w rulony. Rulony pokroić na 5cm kawałki, zgnieść je pośrodku, ułożyć na posmarowanej blasze i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temp. 200-220C.

Tort na zakończenie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *